Τα κουνούπια είναι ολομετάβολα έντομα και ανήκουν στην τάξη Diptera και στην οικογένεια Culicidae. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί πάνω από 3.200 είδη εκ των οποίων τα 92 είδη απαντώνται και στην Ευρώπη.
Τα κουνούπια είναι έντομα εξέχουσας υγειονομικής σημασίας, καθώς μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο και στα ζώα πολύ σοβαρές ασθένειες. Θεωρείται μάλιστα ότι είναι ο ζωικός οργανισμός που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων στον πλανήτη. Από το τσίμπημα του κουνουπιού μεταδίδεται στον άνθρωπο το πλασμώδιο της ελονοσίας, ο ιός του κίτρινου και του δάγγειου πυρετού, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η φιλαρίαση αλλά και ιογενείς εγκεφαλίτιδες. Προσφάτως συζητήθηκε πολύ, και με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο ιός Ζίκα που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μικροκεφαλίας σε βρέφη, αν το κουνούπι φορέα έχει τσιμπήσει τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και στα ζώα όμως μεταδίδουν πολλές σοβαρές ασθένειες όπως, η ελονοσία, η διροφιλαρίαση, η μυξομάτωση, η τουλαρέμια κ.α.
Πέρα από τη σημασία των κουνουπιών, ως φορέων σοβαρών ασθενειών, η παρουσία τους μπορεί να είναι ενοχλητική έως και βασανιστική, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα, των οποίων οι αποδόσεις σε κρέας και γάλα μειώνονται από τη συνεχή όχληση. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων περιοχών που πλήττονται από μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών υποβαθμίζεται αισθητά και η εκτέλεση εργασιών, ιδιαίτερα στο ύπαιθρο, δυσχεραίνονται. Κυρίως σε τουριστικές περιοχές, η δραστηριότητα των κουνουπιών μπορεί να είναι αποτρεπτική για τους επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από οικονομικής άποψης.
Η σημασία της αντιμετώπισης των κουνουπιών καταδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι σύνηθες οι περιφέρειες και οι δήμοι να είναι αυτοί που λαμβάνουν μέριμνα για την καταπολέμησή τους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η γεωγραφία του τόπου (βαλτώδεις περιοχές, λίμνες, λιμνοθάλασσες κλπ) ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών.
Η αντιμετώπιση των κουνουπιών σε οικίες, ξενοδοχεία, σταύλους και λοιπές επιχειρήσεις γίνεται με προληπτικά και κατασταλτικά μέσα. Προληπτικά μέσα είναι η τοποθέτηση σίτων σε πόρτες και παράθυρα, η χρήση εντομοαπωθητικών, η αποφυγή δημιουργίας σημείων λιμνάζοντων υδάτων κ.α. Κατασταλτικά, γίνεται απεντόμωση με ψεκασμό με χημικά μέσα σε εξωτερικούς χώρους, εργασία όμως που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται εξαιτίας του μικρού βιολογικού κύκλου του εντόμου και της ικανότητας ανάπτυξης μεγάλων πληθυσμών σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Η απεντόμωση γίνεται με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για το σκοπό αυτό.