Με τον όρο έντομα αποθηκών αναφερόμαστε στα έντομα εκείνα που προσβάλλουν προϊόντα κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ή ολιγόχρονης αποθήκευσής τους, της επεξεργασίας τους, της μεταφοράς τους κλπ. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι τρόφιμα, όπως όσπρια, δημητριακά, άλευρα, σοκολάτες, κακάο, ξηρά φρούτα, αλλά και μη εδώδιμα προϊόντα, όπως καπνά, δέρματα, υφάσματα ή ακόμη και μουσειακά είδη, βιβλία, κ.ά.
Το περιβάλλον των αποθηκών και κυρίως η πληθώρα τροφής και τροφικών καταφυγίων και η απουσία φυσικών εχθρών, συχνά δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση προσβολών από έντομα αποθηκών, όπως και για τη ραγδαία εξάπλωσή τους. Η ζημιά που επιφέρουν μπορεί να έχει τεράστια οικονομική σημασία, και δεν οφείλεται μόνο σε ό,τι καταναλώνουν ως τροφή. Η παρουσία τους και μόνο, πολλές φορές αρκεί για να καταστεί το περιεχόμενο μιας συσκευασίας, ενός περιέκτη, ή ενός σωρού ή θαλάμου ακατάλληλο για χρήση, ή για να υποβαθμιστεί η ποιότητά του, με τις αντίστοιχες οικονομικές συνέπειες.
Εκτός από τις αποθήκες, τα έντομα αποθηκών απαντώνται και σε οικείες και κουζίνες, σε τροφοθήκες και ντουλάπια που αποθηκεύονται τρόφιμα ή άλλα ευπαθή προϊόντα. Η παρουσία τους στις οικείες, εκτός από οχληρή και αντιαισθητική, καθιστά ακατάλληλα τα προσβεβλημένα προϊόντα, γεγονός που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τους σπιτιού.
Για τους παραπάνω λόγους, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των προσβολών από έντομα αποθηκών, αποτελεί κρίσιμη εργασία και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία απεντόμωσης. Ιδιαίτερα σε μεγάλες αποθήκες και σιλό απαιτείται διαρκής παρακολούθηση για την ανίχνευση της ύπαρξης εντόμων, η λήψη έκτακτων μέτρων όταν κρίνεται απαραίτητο και βέβαια η εξασφάλιση συνθηκών που δεν ευνοούν τις προσβολές και την εξάπλωσή τους. Τέτοιες συνθήκες είναι ο καλός αερισμός των χώρων, η χαμηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασία, η αποφυγή αποθήκευσης επεξεργασμένων προϊόντων και πρώτων υλών στους ίδιους χώρους, ο τακτικός καθαρισμός, οι προληπτικές απεντομώσεις κ.ο.κ.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ειδών που απαρτίζουν αυτό που ονομάζουμε έντομα αποθηκών. Τα περισσότερα και τα πιο κοινά από αυτά ανήκουν στις τάξεις των κολεοπτέρων και των λεπιδοπτέρων. Κάποια έχουν ιδιαίτερες τροφικές προτιμήσεις, τα πιο πολλά όμως έχουν πληθώρα ξενιστών. Μερικά σημαντικά είδη της τάξης των κολεοπτέρων είναι το Lasioderma serricorne με ξενιστές τον καπνό και τα προϊόντα του, αλλά και σπόρους και λοιπά τρόφιμα, το Sitophilus granarius και το S. oryzaeμε ξενιστές σπόρους δημητριακών κι άλλα αμυλούχα κυρίως προϊόντα, το Stegobium paniceum που προσβάλλει από ξηρά φρούτα και ζυμαρικά μέχρι βιβλία και δέρματα κ.ά. Από τα λεπιδόπτερα, πιο κοινά είδη είναι η Ephestia elutella, που προσβάλλει τον καπνό, ξηρά φρούτα, το ρύζι, κ.ά, η Anagasta kuehniella, που προτιμά τα άλευρα και η Plodia interpunctella με πλήθος ξενιστών, όπως σπόροι, άλευρα, ξηρά φρούτα, σοκολάτες κ.ά.