Τα κοινά ποντίκια που συναντάμε σε κατοικημένες περιοχές, σε λιμάνια, αποθήκες και σπίτια είναι παμφάγα τρωκτικά, με εξαιρετικές ικανότητες επιβίωσης και γρήγορο ρυθμό πολλαπλασιασμού του αριθμού τους σε ευνοϊκές συνθήκες. Θεωρούνται επιβλαβή λόγω των ζημιών που προκαλούν σε σωληνώσεις, ηλεκτρικά καλώδια, αυτοκίνητα κλπ. Καθώς είναι παμφάγα και με ενστικτώδη την ανάγκη ροκανίσματος, μπορούν να φάνε ή να ροκανίσουν τα πάντα, από ανθρώπινες τροφές μέχρι μικρά ζώα, βιβλία, έπιπλα, ακόμη και σύρματα. Μπορούν επίσης να επιτεθούν σε εκτρεφόμενα μικρά ζώα ή ακόμη και στον άνθρωπο. Η κυριότερη όμως αιτία, που καθιστά αυτά τα τρωκτικά επιβλαβή, και τις μυοκτονίες επιβεβλημένες, είναι ότι αυτά είναι φορείς πολύ σοβαρών ασθενειών για τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως η λεπτοσπείρωση, ο τύφος, διάφορες σαλμονελλώσεις και άλλες.
Προληπτικά, η είσοδος και η εγκατάσταση ποντικιών σε έναν περιορισμένο χώρο, όπως είναι ένα σπίτι ή μια αποθήκη, μπορεί να αποφευχθεί με το κλείσιμο όλων των πιθανών σημείων εισόδου των τρωκτικών στο χώρο, με την εφαρμογή ορθών κανόνων υγιεινής και με την αποφυγή δημιουργίας τυφλών σημείων (π.χ. κενών χώρων μεταξύ ντουλαπιών με αδύνατη πρόσβαση, όπου τα ποντίκια μπορούν να δημιουργήσουν φωλιά δίχως να δέχονται όχληση.) . Δυστυχώς αυτό συχνά καθίσταται δύσκολο, τόσο λόγω της αναρριχητικής και αλτικής ικανότητας των ποντικιών και της ικανότητάς τους να περνούν μέσα από μικρές οπές και σχισμές, όσο και λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως είναι η συσσώρευση απορριμάτων σε παρακείμενους χώρους, η γειτνίαση με αγρούς κλπ, οπότε καταφεύγουμε στην εφαρμογή μυοκτονίας.
Η παρουσία τρωκτικών σε έναν χώρο μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα αντικείμενα που έχει ροκανίσει, από τα περιττώματά του και από την εμφάνιση των ιδίων. Καθώς τα ποντίκια φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία και το φως, η επανειλημμένη εμφάνισή τους σε ένα χώρο πρέπει να μας προϊδεάσει για μεγάλο πληθυσμό. Σε αποθήκες, εργοστάσια και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να γίνεται έλεγχος της παρουσίας τρωκτικών εσωτερικά ή εξωτερικά των χώρων και εφαρμογή περιοδικών μυοκτονιών.
Η καταπολέμηση των τρωκτικών ή μυοκτονία γίνεται με χημικό ή μηχανικό τρόπο.
Ο χημικός χρησιμοποιείται κυρίως για προληπτική μυοκτονία, αλλά και μετά τη διαπίστωση του προβλήματος. Αφορά τη χρήση αιμολυτικών τρωκτικοκτόνων δολωμάτων τελευταίας γενιάς, εξαιρετικής αποτελεσματικότητας που επιφέρουν το θάνατο σε μερικές ημέρες. Η εταιρία μας δεν υιοθετεί την πληροφορία που διακινείται ευρέως στο διαδίκτυο, ότι τα τελευταία γενιάς τρωκτικοκτόνα μουμιοποιούν το πτώμα και έτσι δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τα επίσημα τεχνικά εγχειρίδια των σκευασμάτων αλλά ούτε και από την εμπειρία μας.
Στη μυοκτονία, για λόγους ασφαλείας, τα δολώματα τοποθετούνται εντός καλά στερεωμένων δολωματικών σταθμών, στους οποίους λόγω κατασκευής (μικρές οπές εισόδου) δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα λήψης από αυτά. Μετά από εύλογο χρονικό διάστημα επισκεπτόμαστε ξανά το χώρο, επιθεωρούμε τους δολωματικούς σταθμούς και αν χρειαστεί, επαναδολώνουμε ή αλλάζουμε τις θέσεις τους.
Μυοκτονία με μηχανικούς τρόπους σύλληψης - παγίδες κόλλας ή μηχανικές παγίδες - χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να έχουμε γρήγορη σύλληψη των τρωκτικών, όπως π.χ. όταν αυτά εισβάλουν σε οικίες.