Με τη γενική ονομασία σκόρος των ρούχων αναφερόμαστε σε μια ομάδα εντόμων που ανήκουν στην τάξη των λεπιδοπτέρων και στην οικογένεια Tineidae, οι προνύμφες των οποίων έχουν ως κύριο ενδιαίτημα ίνες από μαλλί, γούνες κλπ. Κατά συνέπεια, μπορούν να προσβάλλουν μάλλινα ρούχα, χαλιά, γούνες, ρούχα από φτερά και δευτερευόντως βαμβακερά ή συνθετικά υφάσματα, κυρίως όμως όταν αυτά έχουν ακαθαρσίες οργανικής προέλευσης. Συνηθίζουμε να εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα για την αποφυγή προσβολής από σκόρο, πολλές φορές όμως, όταν έχει εντοπιστεί προσβολή είναι απαραίτητη η εφαρμογή απεντόμωσης για την απαλλαγή από το πρόβλημα.
Όπως αναφέρθηκε, οι σκόροι των ρούχων είναι λεπιδόπτερα, δηλαδή στο στάδιο του ακμαίου (τέλειου εντόμου) είναι μικρές νυχτοπεταλούδες, οι οποίες γεννούν τα αυγά τους σε ευνοϊκά υποστρώματα για την ανάπτυξη των προνυμφών, δηλαδή μέσα σε ντουλάπες, αποθηκευμένες κουβέρτες, παλτά, χαλιά κ.ά. Από την εκκόλαψη των αυγών θα προκύψουν οι προνύμφες, που είναι το στάδιο του εντόμου που προκαλεί τη ζημιά. Η παρουσία τους μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα φαγώματα στα ρούχα, ή ακόμη και από τα αποχωρήμματά τους. Μόλις είναι έτοιμη, η προνύμφη θα νυμφωθεί σε μετάξινο βομβύκιο για να προκύψει από ‘κει το τέλειο έντομο και να ολοκληρωθεί ο κύκλος του εντόμου. Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Σε ευνοϊκές συνθήκες, δηλαδή σε υψηλές σχετικά θερμοκρασίες και αυξημένη υγρασία, μπορεί να διαρκέσει 1-3 μήνες και αυξάνεται πολύ όσο οι θερμοκρασίες βαίνουν μειούμενες.
Προληπτικά, για την αποφυγή της προσβολής από σκόρο συνιστάται το στεγνό καθάρισμα των ρούχων, το επιμελές πλύσιμο πριν την αποθήκευσή τους, η αποθήκευση σε ψυχρό και ξηρό περιβάλλον και το αεροστεγές κλείσιμο σε πλαστικές σακούλες των χαλιών και των παλτών που οδηγούνται σε αποθήκευση. Η διενέργεια απεντόμωσης προληπτικά, όταν για παράδειγμα μετακομίζουμε σε ένα σπίτι, μπορεί να μας προφυλάξει από μελλοντικά προβλήματα. Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας στα χαλιά και το καλό τίναγμα βοηθούν επίσης, όπως και η χρήση απωθητικών ουσιών σε ντουλάπες και μπαούλα. Όμως η χρήση της ναφθαλίνης, πολύ διαδεδομένη στο παρελθόν, θα πρέπει να πάψει όχι μόνο γιατί μπορεί να προκαλέσει πρόσκαιρη αδιαθεσία στο χρήστη, αλλά θεωρείται πλέον και ύποπτη για καρκινογενέσεις. Υπάρχουν άλλα προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, ακόμη και φυτικής προέλευσης, όπως αρώματα λεβάντας, κέδρου κλπ.
Όταν το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί και απαιτείται λύση, υπάρχει η δυνατότητα καταπολέμησης με διενέργεια απεντόμωσης με χημικά μέσα. Απαιτείται όμως υπομονή και η συνεργασία του διαμένοντος στο χώρο, για τον ορθό χειρισμό των ρούχων, χαλιών και λοιπών ευπρόσβλητων αντικειμένων.